a


Via Verda de la Terra Alta (Arnes - Xerta)

La població d'Arnes, a la comarca de la Terra Alta, està situada a 500 m d'altitud en un indret de gran bellesa paisatgística, abocada sobre l'espectacular retaule del Parc Natural dels Ports, on destaquen les roques de Benet. Passejant pel seu casc urbà, declarat Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya, cal parar atenció al magnífic edifici de l'Ajuntament, d'estil renaixentista, a l'església de Santa Magdalena, barroca, i a diverses cases, arcades, portals i racons de fort aire popular i regust medieval.

Des d’Arnes ens desplaçem a l'antiga estació de Lledó-Arnes, situada a 5,5 km d'Arnes, per agafar propiament la Via Verda.

S'ha de posar el comptaquilòmetres a 0 i dirigir-se cap a llevant seguint el sòlid ferm asfaltat de la Via Verda. Fins a l'estació d'Horta de Sant Joan el recorregut és pla i ràpid, tot i que ja es passa un primer túnel llarg.

Al km 2,1 s'és a l'estació d'Horta de Sant Joan. La població, enlairada i 1 km al sud, domina l'entorn des d'un lloc privilegiat. Té un magnífic i brillant patrimoni històric i monumental, però és especialment coneguda pel fet que va ser aquí on Pablo Picasso, en dos dels seus fructífers retorns a Catalunya, sintetitzava els principis del cubisme en la seva pintura (els anys 1898 i 1909). D'aquesta etapa va arribar a dir-ne: "Tot el que sé ho he après a Horta". Ens acostem al poble a visitar Lo Parot, una olivera amb prop de 2000 anys, declarada àrbre monumental per la Generalitat.

Tornem a la Via Verda i se segueix el recorregut. Ara, enfront, s'alça l'altiva muntanya de Santa Bàrbara amb el convent de Sant Salvador als peus, un altre motiu pictòric recreat per l'artista universal. Es rodeja la muntanya, l'itinerari gira cap al nord-est i inicia un suau decliu en baixada que durarà fins a la riba de l'Ebre.

Després de passar set túnels, fet que alenteix considerablement la marxa, al km 13,40 s'arriba a Bot, població agrícola que té l'origen en un assentament iber i l'únic nucli habitat directament travessat en la primera etapa de l'itinerari.

El recorregut descriu un cercle quasi tancat per perdre alçada i s'encaixa en la vall del riu Canaletes, de gran bellesa. Es passen set túnels més i dos ponts espectaculars, l'estació de Prat de Comte (població situada a 4 km de la Via) i, al km 19, se surt sobre el santuari i balneari de la Fontcalda, pertanyent al terme municipal de Gandesa i situat a l'altra banda del Canaletes, en una raconada de gran bellesa. Es baixa la pista i es creua el riu; just passat el pont hi ha els surtidors d'aigua calenta que donen nom a l'indret. La Fontcalda és actualment un lloc d'estiueig i vacances, amb servei d'hostageria els caps de setmana, períodes de vacances i dies festius. Es remunta el tram de pujada per situar-se, de nou, sobre el traçat de la via i es continua itinerari avall.

Al km 18 hi ha un túnel enrunat que cal vorejar per una pista oberta al costat esquerre. La vall del Canaletes es va eixamplant i el paisatge canvia. S'és al terme municipal del poble del Pinell de Brai, a l'estació del qual s'arriba al km 23,80 del recorregut, després de superar set túnels més des del balneari de la Fontcalda. El Pinell queda a 6 km de l'estació per la carretera N-230. En cas de partir l'itinerari en dues etapes, aquest és el punt més ben situat per a la recollida dels ciclistes.

La Via va girant al sud-est i s'encara decididament cap a la vall de l'Ebre. En el km 27,1 es passa el Canaletes pel pont de la Riberola i s'entra a la comarca del Baix Ebre.

Els túnels se succeeixen amb gran rapidesa; tretze després de l'estació del Pinell, quan ja se'n porten 35 de travessats.

L'itinerari desemboca en una cornisa sobre el riu Ebre, que discorre lentament a l'altra banda de la carretera C-12, el traçat de la qual s'anirà entrecreuant, a partir d'ara, amb la Via Verda.

Al km 34,5 es passa el darrer túnel del recorregut (el que fa quaranta-u!) i s'és davant de l'assut de Xerta, una espectacular presa d'origen àrab que alimenta els canals dret i esquerre de l'Ebre. Construïda en diagonal al curs del riu, amida 310 m de cap a cap. Restaurada el 1149 per Ramon Berenguer IV després de la conquesta de Tortosa, no es va acabar del tot fins al 1411. Una moderna enclusa a la banda dreta de l'obra magna permet el pas de les embarcacions que naveguen pel riu.

Al km 36,7 s'arriba a l'estació de Xerta. Situada en el centre d'un gran meandre del riu, Xerta ha estat un dels passos tradicionals de l'Ebre per als llaguts i barques. Conserva un nucli antic de factura popular, amb una senzilla església barroca.

En aquest punt arribem al final del nostre recorregut.
Descàrrega de tracks
 
GPX            TRK            KML


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada